top of page
dc-Cover-9flcloa2oir8a7ors4rpj28jb0-2017

 

DEPREM TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR ?

Deprem testi yada Deprem Performans Analizi mevcut yapıların depreme karşı ne kadar dayanıklı olduklarını anlamamız için yaptığımız uygulamanın adıdır. Deprem testi genel olarak üç ana adımda yapılır. Bunlar aşağıdaki gibidir;

            Veri toplanması ( Beton Numuneleri , Zemin Etüdü yapılarak zemin sınıfı belirlenmesi, Donatı röntgeni çekilerek mevcut donatıların tespiti, Yapının tüm katlarında taşıyıcı sistemin belirlenerek rölövesinin alınması ve proje haline getirilmesi )

             Laboratuvar testlerinin yapılması 

             Deprem testi yapılacak yapının 3 boyutlu bilgisayar analiz modelinin oluşturulması

             Toplaman veriler ile analiz modelinin gerçek yapı ile birebir bir simülasyon haline getirilmesi

             Performans analizinin bilgisayar ortamında yapılması

             Sonuçların yorumlanarak yapı hakkında kararın verilmesi.

       Yukarıdaki bu 6 adımda bir yapının depreme karşı ne denli sağlam yada riskli olduğunu anlayacağımız deprem testini yada deprem performans analizini yaparız. Bahsettiğimiz bu işlem 6 adımdan ibaret görünse de aslında yapılması uzmanlık isteyen bir bilim dalıdır. her bir binanın deprem karakteristiği farklı olmasının da yanında her bir binada kiriş kolon birleşimleri kat birleşimleri ve kat geçişleri de farklılık göstermekte ve uzman mühendisin de tüm bu değişkenleri doğru yorumlaması gerekmektedir. Bu işlemler bu sebep ile uzmanlığı yapı güçlendirme olan mühendisler tarafından yapılmalıdır. 

            Bilmeliyiz ki hastalıkların doğru teşhisleri tedavilerin başarılı olması adına son derece önemlidir. Bir yapıda sadece deprem testi yapılması ve sonucunda deprem riski taşıyor denilmesi sadece bir başlangıçtır ve tek başına çok bir şey de ifade etmemektedir. Önemli olan yol doğru teşhisi koyarken yapının neden bu riski taşıdığını ve nasıl çözülebileceğini de kavramaktan geçer.  Unutmamalıyız ki bir yapıda yapılacak güçlendirmeler deprem testlerinin sonuçlarında alınan donelere göre yapılmaktadırlar. Bu sebeplerden ötürü bireylerin Deprem testlerini yada deprem performans analizlerini bu alanda tecrübeli ve doğru yorum yapabilen mühendislere yaptırmaları son derece önemlidir. ART YAPI PROJE Dünya çapında 12 ülkede yapıların performans seviyeleri belirlemektedir. Performans analizine tabi tuttuğumuz yapılar her zaman betonarme yapılarda olmamaktadır. Örneğin yığma kagir çelik veya kompozit yapılarında deprem performans analizleri ART YAPI PROJE tarafından yıllardır titizlikle yapılmaktadır. ART YAPI PROJE İngiltere'nin Viktorya dönemi yapılarından Malta'nın kireç taşı bazlı tarihi yapılarına, İtalya Venedik'in her yıl zemininde oturma gözlenen yarı yığma yarı ahşap yapılarından Sırbistan'ın devasa kütleli kırma taş yapılarına kadar birçok ülkede ve şehirde Yapıların performans analizlerini yapmaktadır. Ülkemizde de birçok tarihi yapı birçok şehrimizin Tren garları kamu binaları  gibi önemli yapıları v.s.  ART YAPI PROJE tarafından test edilmiştir. Unutmayınız ki Deprem performans analizi tek başına risk seviyesini göstermektedir. Önemli olan Bu risk seviyesinin tespitinin akabinde nasıl çözüm sağlanacağının tespit edilmesi ve bu çözüm sağlanırken de maksimum bina güvenliğinin sağlanarak en ekonomik tabanda bu işlemin yapılmasıdır.

bottom of page